Vijf tips voor het verlijmen en verwerken van groot formaat tegels

Groot formaat tegels zijn een blijvende trend in de markt. Vanaf 30 x 60 cm spreken we van groot formaat tegels. Wij ontvangen hier dan ook veel vragen over. Coba weet hier wel raad mee en geeft je graag vijf tips. Makkelijk zat! 

Tip 1: Verlijm groot formaat tegels dubbelzijdig

Voor een optimale hechting adviseren wij om de tegel dubbelzijdig te verlijmen (ook wel buttering floating genoemd).    

Hierbij breng je met de vlakke kant van de spaan of gekamd tegellijm aan op de rugzijde van de tegel en voorzie je de ondergrond van lijmrillen. Breng de tegel vervolgens (met twee personen) aan in het lijmbed met behulp van bijvoorbeeld zuignappen/glasdragers. Doe dit in een schuivende beweging en controleer hierbij regelmatig of het contactoppervlak voldoende is door een tegel los te halen. Pas indien nodig uw werkwijze aan. Voor binnenshuis geldt een minimaal lijmcontactvlak van 80%, echter tegels van 8 mm of dunner vereisen een 100% lijmcontactvlak. Voor tegelwerk buiten is altijd een lijmcontactvlak van 100% vereist. Verwijder altijd direct de overtollige lijm uit de voegen.

Voor deze manier van lijmen gebruik je bijvoorbeeld Coba CTA140 Poederlijm Lichtgewicht, instelbaar als middenbedlijm, dunbedlijm en vloeibedlijm of de Coba CTA130 Poederlijm Universeel en Zuinig. Beide producten zijn bij uitstek geschikt voor groot formaat tegels. Meer informatie hierover staat op de productinformatiebladen, te vinden op de productpagina’s.

Tip 2: Denk na over het egaliseren van je vloer 

Een voorwaarde voor het verlijmen van groot formaat tegels is dat de ondergrond goed vlak is. Hoe vlakker de ondergrond, hoe beter het resultaat. Is de ondergrond nog niet vlak? Dan raden we aan om vooraf te egaliseren of uitvlakmortel te gebruiken. Dit kan je doen met de egalisatiemortels van Coba, zoals de CLM400 Egalisatiemortel Cementvloeren, de CLM440 Egalisatiemortel Vezelversterkt en de ALM500 voor anhydrietvloeren en alphavloeren. Benieuwd welke producten er (nog meer) zijn om je vloer te egaliseren? Kijk hier voor alle egalisatiemortels en uitvlakmortels.

Tip 3: Maak gebruik van een levellingssysteem

Bij de opmars van groot formaat tegels wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van levellingssystemen. Ga voor minimale hoogteverschillen en een egale vloer.

Tip 4: Gebruik een zuignap 

Ideaal voor het tillen en plaatsen van de tegels. 

Tip 5: Werk altijd met zijn tweeën 

Met z’n tweeën werkt een stuk makkelijker en sneller bij groot formaat tegels. Je verdeelt daarmee ook de werklast.

Heb je toch nog vragen? Dan mag je altijd even contact opnemen met onze adviseurs

Marcel Krook
Marcel Krook
20 april, 2021