Het belang van voorstrijken van de ondergrond

Je klus begint met een opname van de ondergrond. Afhankelijk daarvan bepaal je of je moet voorstrijken en welk voorstrijkmiddel daar het beste bij past. Voor een optimale hechting kan voorstrijken zelfs noodzakelijk zijn. In deze blog vertellen wij je meer over het belang en de voordelen van voorstrijken. Makkelijk zat.

Bij welke ondergrond moet je voorstrijken? 

Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken. 

Bij een ‘verse’ ondergrond, zoals een jonge cementdekvloer, is dit niet altijd nodig. Bij deze ondergrond kan het zelfs tegenwerken, omdat het vocht in de ondergrond het voorstrijkmiddel moeilijker laat drogen. 

De voordelen van voorstrijken 

Het voorstrijken van de ondergrond brengt meerdere voordelen met zich mee. Hieronder de voordelen op een rij: 

  • Het verbeterd de hechting van de lijm 
  • Het verlaagd de absorptie van de ondergrond
  • Het zorgt voor binding van de stof
  • Het zorgt voor een gelijkmatigere doorharding van de lijmlaag
  • Bij het gebruik van egaline bevordert het de vloei 

Voorstrijken bij tegelwerk 

Om het tegelwerk zo goed mogelijk te laten hechten, hebben wij twee soorten primers die je kan gebruiken. Dat zijn de DPM800 en de DPM810

Coba  DPM800 voorstrijkmiddel voor zuigende ondergronden is ontwikkelt voor zuigende ondergronden zoals gipsplaat, gips en cementgebonden stucmortels of cementdekvloer.

Coba DPM810 voorstrijkmiddel tegel over tegel is ontwikkelt voor niet-zuigende ondergronden zoals bestaand tegelwerk, gevlinderd beton en siergrind.

Extra tip! Heb je een klus met een niet-zuigende ondergrond? Ontvet dan ook altijd eerst met de Coba ASP990 tegelontvetter en cementsluierverwijderaar. Ontvetten moet altijd omdat er anders geen goede hechting van de voorstrijk op de ondergrond ontstaat. En het voorstrijken verbetert het standvermogen van het tegelwerk. 

Voorstrijken bij egaline

Om de grond zo goed mogelijk voor te behandelen bij het egaliseren moet je altijd voorstrijken. Je gebruikt voor een egalisatieklus de DPM810 of Coba DPM820 voorstrijkmiddel vloeren, geconcentreerd afhankelijk van je ondergrond. 

Ga je de egaline toepassen op een zuigende ondergrond? Dan raden wij aan om de DPM820 te gebruiken. De voorstrijk zorgt dat het vocht uit de egaline niet in de ondergrond trekt. Dit bevordert de vloei van de egaline die anders neer zou slaan doordat het vocht in de ondergrond trekt. Het behoud van de juiste hoeveelheid water in de egaline zorgt er ook voor dat de egaline zijn juiste sterkte bereikt. Ook hier bindt het voorstrijkmiddel de eventueel achtergebleven stof. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het voorstrijken de ondergrond grondig goed reinigt door bijvoorbeeld te stofzuigen. 

Bij niet-zuigende ondergronden raden wij aan om de DPM810 gebruiken. Hierbij geldt dezelfde tip! Altijd eerst ontvetten met de ASP990

Verwerkingstips bij voorstrijken

De ondergrond moet schoon, droog, draagkrachtig, scheurvrij, stabiel en ontdaan zijn van alle stoffen die de hechting nadelig kunnen beïnvloeden.

Verwerking Coba DPM800

Voor gebruik goed schudden en verwerk het product met  een kwast, (vacht)roller of airless-spuit. Altijd dun en gelijkmatig aanbrengen. De droogtijd bedraagt 1 - 2 uur, mede afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Zet bij twijfel altijd een proefstuk op om te zien of het product voldoet aan de gestelde eisen. Reinig gereedschap direct na gebruik met (warm) water.

Raadpleeg hier voor de verwerking van de DPM810 en de DPM820 het productinformatieblad. 

Coba heeft drie verschillende voorstrijkmiddelen. Iedere klus is anders, dus het is belangrijk dat jij de juiste keuze zo makkelijk mogelijk kunt maken. Uiteraard kunnen wij je altijd voorzien van een passend productadvies afgestemd op jouw klus. Neem dan contact op met ons. 

 

Marcel Krook
Marcel Krook
20 augustus, 2021

Liever persoonlijk contact?

Vind de contactpersoon bij jou in de buurt of bel direct met onze commericeel manager.

h2